علل ذوب شدن پیستون
این تصور که پیستون به دلیل مقاومت گرمایی بالا ذوب نمیشود دیدگاهی اشتباه و رایج است. در حالی که پیستون ممکن است به دلایل متعددی ذوب شده و با سیلندر دچار سایش و یا چسبندگی شود.
پیستون در پیشرانههای درونسوز اهمیت بسیار بالایی دارد و هر چند تعویض آن به ندرت و در زمان سرویسهای اساسی شاید رخ دهد اما میتوان در مواقعی که به تاج این قطعه نگاه میکنیم، از نشانههای روی آن به سلامت و یا مشکلات کاری پیشرانه پی ببریم.
پیستون در موتورهای درونسوز تنها عضوی است که حرکت خطی رفت و برگشتی دارد و به همین خاطر سلامت کار آن اهمیت متفاوتی نسبت به دیگر قطعات موتور خواهد داشت.
ذوب شدن تاج پیستون
همیشه سمتی از سیلندر که رو به سوپاپ دود است، گرمتر و داغتر از دیگر قسمتهاست به نحوی که این گرمای زیاد میتواند منجر به بروز مشکلاتی همچون سوراخشدن تاج پیستون در حالتی که موتور بیش از اندازه گرم باشد، شود.
دلایل این گرمشوندگی بیش از حد که منجر به ذوبشدن پیستون از یک نقطه میشود، ممکن است به خاطر کمبود هوا در مخلوط سوخت و هوا باشد و یا سوخت به درون موتور به صورت ذرات درشت مایع وارد شود و روی پیستون بریزد، زمان جرقه بیش از حد ادوانس باشد و یا اکتان سوخت نسبت به ضریب تراکم موتور پایین باشد که منجر به احتراق پیش از موعد شود.
دلایل قابل تأمل در ذوب شدگی پیستون
به طور کلی می توان به دیگر مولفه های قابل تامل ذوب شدگی پیستون اشاره کرد:
- خراب بودن سوزن وانژکتور
- شره کردن سوخت به روی پیستون
- نوسان در خطوط تزریق سوخت
- زمانبندی اشتباه تزریق سوخت
- درزبندی ناقص بین سیلندر و پیستون
- زمانبندی نادرست احتراق و تاخیر در آن
- خرابی و عملکرد ناقص نازلهای تزریق
- تزریق بیش از اندازه و یا کمتر از حد مورد نیاز
به طور کلی تنظیم میزان سوخت، زمانبندی تزریق آن در محفظه احتراق و زمانبندی جرقه زنی شمع تاثیر زیادی در پیشگیری از این مشکل دارد.